Home automation, wat wel en niet

31 januari 2019

Home automation, wat wel en niet


Ben me dus aan het verdiepen in het "slimmer" maken van mijn huis. Men roept over het algemeen dat Homekit van Apple hier geweldig voor is maar ik wil wat dat betreft niet mijn huis aan 1 leverancier hangen. Wat ik vooral nodig heb zijn de volgende zaken.

  • Slimme contactdozen om stroom aan/uit te zetten op basis van schema's of via app
  • Bewegingsschakelaars voor ruimtes zoals wc, gang, overloop, garage, overkapping
  • Dimmers voor de verschillende lampen, al is dat een nice to have
  • En dat was het eigenlijk wel...

Voor de eerste bullet ga ik een TP-link HS100 halen. Deze is ten opzicht van de HS110 zonder monitoring van je energieverbruik maar dat boeit me dan ook niet, ik wil gewoon een op afstand bedienbare en op schema ingestelde aan/uit schakelaar en dan is de TP-link gewoon erg aantrekkelijk vanwege prijs maar belangrijker nog vanwege het feit dat die via wi-fi werkt en niet bluetooth wat natuurlijk gewoon ruk is... laten we wel wezen. Kortom ik ga een TP-link halen en zal hier de ervaringen dan ook gaan delen. Qua bewegingschakelaar ben ik er nog niet uit omdat onze contactdozen en schakelaars natuurlijk een bepaalde kleur hebben en ik het liefst ze in dezelfde stijl heb als al onze contact- en schakeldozen... dus dat is nog even zoeken. Ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn met home automation en wat je wel en niet nodig acht te hebben.

Overigens vind ik persoonlijk dingen als een camera en of een slimme deurbel echt onzin, ik woon in Brabant en hier staat de achterdeur gewoon open :-)


Tjarko schreef op 31/01/2019 | 19:26 uur

Herstel, inmiddels dus 5 van die stekkers gekocht want had er eentje gehaald en dat werkte exact zoals ik wilde. Heel blij hiermee. Graag hoor ik jullie ervaringen en ideeen.

Hans Belt schreef op 31/01/2019 | 20:56 uur

Nou, die slimmer deurbel heb ik dus wel; mooi wordt alles opgenomen en kan ik zien wie er voorbij loopt en aanbelt. Wordt genoeg ingebroken de laatste tijd. ;-)

Tjarko schreef op 31/01/2019 | 21:28 uur

De kosten van die deurbel kan ik mijn halve huis voorzien van slimme contactdozen... en omdat wij nu al niks met de bel doen heeft dat voor mij dus geen enkele prio.

Maar dat gezegd hebbende kan ik het me voorstellen dat het handig is :-)

Carlo schreef op 31/01/2019 | 21:30 uur

Philips hue heb ik draaien in meerdere ruimtes :)
Toilet, overloop, garderobe, schoenenkast met sensor die automatisch aan en uit gaan.
Buitenlampen die aangaan als de zon ondergaat en uitgaan als die opkomt.
Je hebt nu ook buitenbewegingsmelders van Philips hue incl design lampen.

Ook ben ik mezelf ah verdiepen in Homey.
Heeft in december een flinke update gehad qua software.
Kan je zo ontzettend veel mee koppelen...

Dat is de volgende uitdaging :)

Sjakie schreef op 31/01/2019 | 23:43 uur

Eerlijk gezegd maakt het niet zo veel uit wat je gebruikt. Als het maar ondersteund wordt door de software die je gebruikt om de boel aan elkaar te knopen. Zelf gebruik ik Node Red om mijn Google home,tradfri shit en andere chinese meuk in een leuke flow te zetten. Af en toe zelf een electronisch circuitje in elkaar flansen,beetje solderen en bare bone c++ programmeren op een esp8266 of -32 is echt vet pret en doet me weer helpen herinneren aan waarom ik dit zo'n leuk vak vind.

Tjarko schreef op 01/02/2019 | 10:36 uur

Dat Node Red klinkt goed. Heb ook even naar Homey gekeken en dat is ook wel echt heul vet moet ik zeggen. Beetje aan de prijs maar dan kan je dus alles aan elkaar knopen. Voor nu heb ik de schildpadden op de tijdklok zitten, een aantal lampen en mijn computer en randapparatuur. En uiteraard het koffieapparaat opwarmen in de ochtend en avond :-)

Volgende stap is bewegingsschakelaars of een tussenvorm qua lampen, daar ben ik nog niet helemaal uit. Wat ik wel weet is dat heel veel lampen nutteloos staan te branden in veel ruimtes en dat is simpelweg ontzettend zonde.

Plaats jouw reactie